Peste 60 de întreprinderi micro, mici și mijlocii, de pe ambele maluri ale râului Nistru, au beneficiat, pe parcursul anului 2021, de consultanță în afaceri și management în cadrul proiectului BusinessUP, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu A.O. Asociația Consultanților în Afaceri și ABC Dniestr Enterprises, în cadrul programului Poduri de încredere peste Nistru.
În contextul crizei pandemice, provocate de COVID-19, multe companii s-au aflat în situații dificile, nevoite să își disponibilizeze angajații, să își reorienteze afacerea sau chiar în prag de a-și sista activitatea.
Rolul proiectului BusinessUP a fost să ajute companiile-beneficiare prin intermediul consultanței oferite de experți, specialiști și consultanți cu experiență și certificați internațional, astfel încât afacerile lor să fie redresate, țintind menținerea sau crearea noilor locuri de muncă, creșterea productivității și a cifrei de afaceri, minimizarea costurilor și atragerea investițiilor.
Astfel, pentru 17 companii-beneficiare de pe malul drept și 10 de pe malul stâng, care ăți desfășoară activitatea în diverse sfere, consultanții instruiți au efectuat diagnosticul expres al companiei în vederea identificării punctelor forte și punctelor slabe asupra cărora cei 14 consultanții selectați (8 de pe malul drept și 6 de pe malul stâng) au lucrat împreună cu companiile, în vederea elaborării și implementării planului de redresare.
Cele 27 companii-beneficiare de coaching au fost consultate în următoarele domenii-cheie:
- Sistemul de management
- Resurse umane
- Optimizarea proceselor de business
- Management de criză
- Acces la finanțare
- Marketing și vânzări.
În rezultatul procesului de coaching și de implementare a măsurilor recomandate de consultanți, conform datelor prezentate de companiile-beneficiare la finele anului 2021, pot fi menționate următoarele rezultate majore:
- 8 companii și-au menținut numărul de angajași, 12 companii au reușit să mărească numărul de angajați pe parcursul anului 2021,
- 18 beneficiari și-au crescut cifra de afaceri ăn anul 2021, iar alte 6 companii și-au menținut nivelul vânzărilor,
- 7 companii au reușit să atrage investiții, fie în formă de granturi, fie în formă de credite sau împrumuturi.
Alte 36 de IMM-uri, din care 18 de pe malul drept și 18 de pe malul stâng, au beneficiat de consultanță punctuală, în domeniile problematice, printre care:
- Acces la finanțare
- Marketing și vânzări
- Contabilitate
- Impozite și taxe
- Aspecte juridice.
Cei 10 consultanți implicați în procesul de coaching (3 de pe malul drept și 7 de pe malul stâng), au lucrat cot la cot cu IMM-urile pentru a le ajuta să își îmbunătățească situația afacerii cu rezultate vizibile într-o perioadă scurtă de timp.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate 8 workshop-uri online pentru IMM-uri, de pe ambele maluri ale râului Nistru, în vederea dezvoltării abilităților antreprenoriale, asigurării schimbului de experiență între antreprenori și construirii unui dialog între consultanți/experți și companii. Domeniile abordate în cadrul workshop-urilor au fost identificate prin chestionarea antreprenorilor, astfel încât să satisfacă necesitățile acestora, și au atins următoarele subiecte:
- Acces la finanțare
- Marketing online
- Creșterea vânzărilor
- Gestionarea finanțelor întreprinderii
- Operațiuni de import-export
- Procesele de business
- Management eficient.
Peste 320 de antreprenori, din care circa 60% de pe malul drept acoperind geografic toata regiunea și 40% de pe malul stâng, 75% din mediul urban și 25% din mediul rural, circa 66% bărbați și 34% femei-antreprenoare, au beneficiat de instruirea experților de top din domeniile sus-menționate și au avut acces la informație valoroasă pentru a-și eficientiza afacerea. Detalii despre workshop-urile online le găsiți în rubrica evenimente: https://acam.md/evenimente/ .
Bineînțeles că impactul activităților proiectului BusinessUP va fi mai palpabil și vizibil în timp, însă deja la finele proiectului pot fi menționate rezultate de creștere a încrederii în serviciile de consultanță locală în afaceri și de îmbunătățire a situației companiilor-beneficiare.
Activitatea proiectului este reflectată pe pagina de Facebook a A.O. Asociația Consultanților în Afaceri și Management din Moldova: https://www.facebook.com/acaasociatie .